Ο Σύλλογός μας-Ιστορία του Συλλόγου

Σύλλογος για τη Διαφύλαξη της Kοζανίτικης παράδοσης και κληρονομιάς οι «Κασμιρτζήδις»


Αυτή είναι η ονομασία που επιλέξαμε πίσω στο 1984. Τότε που , μια ομάδα Κοζανιτών, με σκοπό να διαφυλάξουν, να προβάλλουν και να μεταλαμπαδεύσουν στις νέες γενιές, τα ήθη και τα έθιμα της πόλης, με κυρίαρχο την Αποκριά στην Κοζάνη, ξεκίνησαν με σκοπό τη διαφύλαξη παράδοσης μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

«Κασμιρτζήδις», στα Κοζανίτικα σημαίνει καλαμπουρτζήδες, πειραχτήρια, έτσι έχει γίνει γνωστός ο σύλλογος μας. Ένας σύλλογος που θέλει να κρατήσει τις παραδόσεις, να θυμάται και να μιλά στο ιδίωμα των γονιών και των παππούδων μας, αλλά και να διατηρήσει το ανεξάντλητο και τόσο ιδιότυπο χιούμορ που διακρίνει τον τόπο μας.

Το στέκι μας ψηλά στο Σμάθκο ζωντανεύει συχνά, καθώς δεν είναι λίγες οι βραδιές που η παρέα θα συναντηθεί μετά τα πέρας των καθημερινών υποχρεώσεών της, είναι το ραντεβού που κανείς δεν θα χάσει. Σκέψεις, προτάσεις, δράσεις, θα βρεθούν στο τραπέζι για να παρθούν οι αποφάσεις συλλογικά, ενώ δεν θα λείψει η διασκέδαση, το καλό κρασί και το φαγητό.

Κάθε χρόνο ο Σύλλογος ανεβάζει μια θεατρική παράσταση γραμμένη στο γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης, όπου συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου, και επειδή ζητούμενο δεν είναι μόνο η διατήρηση και προβολή των ηθών και εθίμων της πόλης, οι εισπράξεις των παραστάσεων διατίθενται, κάθε χρόνο στο «ειδικό εργαστήρι Κοζάνης», ενώ τα τελευταία χρόνια ένα ποσό δίνεται και στο σύλλογο αυτιστικών παιδιών.

Επίσης ο σύλλογος εξέδωσε δυό βιβλία που αξίζει να προμηθευτούν όλοι: «Εκατό χρόνια Κασμιρτζήδις» και «Τα Κουζιανιώτ’κα».

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο Σύλλογός μας-Ιστορία του Συλλόγου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s